İstanbul’a 16 yeni müze

İBB Kültür A.Ş., İstanbul'a 16 yeni müze daha kazandıracak

İstanbul’a 16 yeni müze

İBB Kültür A.Ş., İstanbul'a 16 yeni müze daha kazandıracak

İstanbul’a 16 yeni müze
07 Aralık 2016 - 10:54

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, İstanbul’a 16 yeni müze daha kazandıracaklarını söyledi.

Ziyarete açılacak olan Şerefiye Sarnıcı’nda kültürel etkinlikler düzenleneceğini, Tekfur Sarayı’nın Çini Müzesi, Anemas Zindanları’nın Ortaçağ İşkence Müzesi, Feshane’nin Tasavvuf Kültürü Müzesi olarak hizmete sunulacağını belirten Kütük, Miniaworld, Gelenekli Sanatlar Müzesi ve Atölyesi, Kent Müzesi, Bilim ve Teknoloji Müzesi ile El Sanatları Çarşısı için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Hem kültürümüzü tanıtacak hem de turizme katkı sağlayacağız

Müzelerin ülke tanıtımı açısından öneminin yanı sıra, yabancı turistlerin konaklama süresinin uzatılması bakımından da önem taşıdığına işaret eden Kütük, “İstanbul’da bir müzenin gezi süresi yarım gündür. Biz, gezilebilecek mekânların sayısını ne kadar arttırırsak, turistlerin İstanbul’da kalma süreleri de o kadar uzayacak. Biz, hem turist sayısını arttırmak hem de turistlerin ülkemizdeki konaklama sürelerini uzatmak için, müze çalışmalarımızı yoğun bir şekilde devam ettireceğiz” diye konuştu. Kütük, turist sayısındaki artışın ve konaklama süresinin uzamasının, ulaşımdan otellere kadar bütün sektörlere katkı sağlayacağını belirtti.

Basın toplantısı

Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, İstanbul Kitapçısı’nın tarihî bir mekânda bulunan Zeyrek Şubesi’nde düzenlediği ve geleneksel hâle getirmek istediklerini belirttiği basın toplantısında, Kültür A.Ş.’nin faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgi verdi.

İstanbul Kitapçısı Zeyrek Şubesi’nin 12’nci şube olduğunu belirten Kütük, İstanbul’un merkezî ve yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerinde kitap-kafe tarzında yeni şubeler açmak istediklerini söyledi. Kütük,  İstanbul’u ziyaret edenlerin “İstanbul hatırası” olarak beraberlerinde götürebilecekleri nitelikli hediyelik eşya eksikliği olduğunu fark ederek, kurdukları tasarım atölyesinde “Hediyem İstanbul” markası ile İstanbul temalı hediyelik eşya üretimi yaptıklarını hatırlattı. Kütük, kitap-kafe tarzına hediyelik eşyayı da dahil ettiklerini kaydetti.

Nevzat Kütük, İstanbul Kitapçısı Zeyrek Şubesi olarak kullanılan tarihî mekân hakkında da bilgi verdi. Kütük, Doğu Roma İmparatorluğu döneminden kalan ve Ayasofya Camisi’nden sonra ayakta kalan en eski büyük kilise olan Pantokrator Manastırı Kilisesi’nin fetihten sonra Zeyrek Camisi olarak camiye dönüştürüldüğünü hatırlattı. İstanbul Kitapçısı’nın bulunduğu mekânın müştemilat olarak yapıldığını kaydeden Kütük, Osmanlı döneminde bir süre medrese olarak kullanıldığını, yakın dönemde bir holding tarafından pastane olarak işletildiğini, daha sonra da Kültür A.Ş.’ye devredildiğini anlattı.

Nevzat Kütük, daha sonra Kültür A.Ş.’nin kültür faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgi verdi.

Yayıncılık

Yayıncılık faaliyetlerini anlatırken, bu güne kadar 350 kitap yayınladıklarını belirten Kütük, çocuk yayınlarına da özel önem verdiklerinin altını çizdi. Kütük, “Çocuklarımızın kendi kültürümüzden haberdar olmalarını sağlamak amacıyla çocuk kitaplarına ağırlık verdik. Çocuk yayınlarımızı büyük bir hızla devam ettirmek istiyoruz” dedi.

İstanbul Muhafızları

Çizgi film alanında yerli yapımların azlığından dolayı bu boşluğun doldurulmasına katkıda bulunmak amacıyla “İstanbul Muhafızları” isimli çizgi filmi hazırlattıklarını belirten Kütük, bu yapımın çocuklardan ve yetişkinlerden büyük ilgi gördüğünü söyledi. Kütük, “Bize maddî anlamda herhangi bir getiri sağlamamasına rağmen, kültürel anlamda büyük bir kazanım elde ettiği düşüncesinden hareketle, bu diziyi devam ettirmek istiyoruz. Yeni 26 bölümün hazırlanmasına başladık. Muhtemelen Mart ayından itibaren yeni bölümler de yayınlanmaya başlanacak” dedi.

Çizgi filmlerin çocukların dünyasındaki yerinin önemine işaret eden Kütük, çocukları yabancı yapımların kültürel bakımdan zararlı unsurlarından korumak ve onlara millî değerleri aktarmak istediklerini söyledi. Kütük, İstanbul Muhafızları’nda İstanbul’un tarihî mekânlarını bir macera akışı içerisinde çocuklara tanıtmak istediklerini, ailelerden aldıkları olumlu tepkilerden de bunu başardıklarını anladıklarını ifade etti. Kütük, bir velinin kendilerine, “İstanbul’da Kariye Müzesi diye bir yer olduğunu bilmiyordum; o çizgi film sayesinde öğrendim” dediğini, başka velilerden de “Çocuklarımız artık hafta sonları kendilerini o çizgi filmlerde gördükleri tarihî mekânlara, camilere, müzelere götürmemizi istiyorlar” şeklinde bildirimler aldıklarını anlattı. “Bu, bizim için kıvanç verici” diyen Kütük, İstanbul Muhafızları’nı çeşitli dillerde dublajını yaptırarak yabancı ülkelere pazarlamayı düşündüklerini de kaydetti.

Kütük, müzik ve belgesel CD’leri de yayınladıklarını ve bu çalışmaları sürdürdüklerini de belirtti.

Müze çalışmaları

İstanbul’un eşsiz ve oldukça zengin kültür varlığına sahip olmasına rağmen bu varlıkların yurt dışında yeterince tanınmadığını vurgulayan Kütük, bu eksikliği gidermek için yoğun bir şekilde müze çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Şerefiye Sarnıcı – Tekfur Sarayı

Kütük, hâlihazırda 16 yeni müze projesi hazırladıklarını, 2017’nin başında kültürel amaçlı kullanılmak üzere Şerefiye Sarnıcı’nın, Haziran ayında da tarihî Tekfur Sarayı’nda Çini Müzesi’nin hizmete sunulacağını bildirdi.

Anemas Zindanları Ortaçağ İşkence Müzesi

Kütük, “Anemas Zindanları’nın restorasyonu konusunda bir problem kalmadı. Sadece içerisinde sergilenecek objelerin temin edilmesi konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Onu da muhtemelen 2017 yılında açmış oluruz” dedi. Anemas Zindanları’nın “Ortaçağ İşkence Müzesi” olarak hazırlanması planlanıyor.

Tasavvuf Kültürü Müzesi

Kültür A.Ş. olarak devraldıkları Feshane’nin Tasavvuf Kültürü Müzesi olarak hizmete sunulacağını duyuran Kütük, müzede sergilenmek üzere Kültür A.Ş. Olarak 2 bin 470 obje satın aldıklarını, İstanbul Büyükşehir Belediyesi envanterinden de 600 civarında objenin müzeye devredileceğini, hâlihazırda bu objelerin restorasyon ve konservasyon çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Miniawold

Miniatürk’ün dünya versiyonu olarak hazırlanacak olan Miniaworld’ün de Yenikapı sahilinde kurulacağını açıklayan Kütük, ihale çalışmalarının tamamlanmasının ardından 1,5 yıl içerisinde hizmete açılacağını söyledi. Kütük, Miniaworld’de dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunan görülmeye değer 120 adet mimarî eserin maketlerinin sergileneceğini kaydetti.

Gelenekli Sanatlar Müzesi ve Atölyesi

İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, Gelenekli Sanatlar Müzesi ve Atölyesi için de mekân araştırması içerisinde olduklarını, bu amaçla değerlendirmeyi düşündükleri bir mekânda inceleme yaptıklarını, bu mekânda karar kılınması hâlinde gerekli açıklamayı yapacaklarını ifade etti.

Kent Müzesi

Topkapı’da, Panorama 1453 Tarih Müzesi’nin yanındaki minibüs duraklarının yıkılarak o alana büyük bir Kent Müzesi kurulacağını belirten Kütük, “İhalesi yapıldı; yakında inşaatına başlanacak” dedi.

Bilim ve Teknoloji Müzesi

Kütük, yapımı kararlaştırılan diğer bir müzenin de Haliç’te Bilim ve Teknoloji Müzesi olduğunu açıkladı. Kütük, İstanbul’a toplam 16 yeni müze kazandıracaklarını kaydetti.

El Sanatları Çarşısı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının canlandırılması ve ürünlerin imal edilip sergilenmesi / satışa sunulması amacıyla bir çarşı tesis edilmesine dair kuvvetli bir arzusu ve talimatı olduğunu da belirten Kütük, bu proje için de uygun alan arayışlarının ve incelemelerinin devam ettiğini dile getirdi.

İstanbul Kitapçısı için yer ve mekân arayışları

Kütük, bunların dışında Üsküdar ve Kuzguncuk’ta da İstanbul Kitapçısı’nın yeni şubeleri olarak değerlendirmek için mekân araştırmaları ve incelemeleri yapmayı sürdüklerini ancak henüz resmî izinlerin alınmadığını söyledi. Kütük, “Yani, uygun yer ve zemin bulduğumuz zaman İstanbul Kitapçısı şubelerini İstanbul genelinde yaygınlaştırmaya ve daha yaygın olarak halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.

Çamlıca Verici Kulesi

Çamlıca tepelerindeki televizyon verici kulelerinin yıkılacağını ve Küçük Çamlıca’da Ulaştırma Bakanlığı tarafından 365 metre yüksekliğinde yeni bir kule yapılacağını belirten Kütük, Kültür A.Ş. tarafından işletilecek olan kulenin altında sosyal donatılar, 180’inci metresinde de 2 adet restoran-kafe olacağını söyledi. Kütük, bu gün itibariyle 40 metrelik kısmı inşa edilmiş olan kulenin 6 ay içerisinde tamamlanacağını kaydetti.

Billboard – Kiosk – Çiçek büfeleri

Kültür A.Ş.’nin diğer faaliyet alanları arasında billboard işletmeciliği olduğunu da belirten kütük, 4 bin 500 civarında billboard işlettiklerini söyledi.

Kütük, gazete büfelerinin yenilenmesi ve çoğaltılması için de çalışma yürüttüklerini belirterek, “O konuda da son aşamaya geldik. Bütün büfeleri yenileyeceğiz. Yeni yerleşim yerlerinde de yeni büfelerin tesis edilmesi amacıyla yürüttüğümüz çalışmaları da son safhasına getirdik” dedi.

Çiçek büfelerini de ya çok daha estetik hâle getireceklerini ya da tamamen kaldıracaklarını açıklayan Kütük, bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, Üsküdar’da sahhafları bir araya getirecek bir sahhaflar çarşısına ihtiyaç olduğunu belirterek bu konuda bir çalışmaları olup olmadığına dair sorusu üzerine de Kütük, resmî olarak kabul görebilecek uygun bir mekân gösterilmesi ve talepte bulunulması hâlinde bu konuda öncülük edebileceklerini ifade etti.

İstanbul Kadı Sicilleri’nin 50 cildi daha geliyor

İstanbul’un geçmişine dair ne varsa ortaya çıkarılması için gayret içerisinde olduklarını ifade eden Kütük, bir koleksiyonerden 18 bin, bir diğerinden de 1800 karelik arşivi satın aldıklarını ve bir kısmını kartpostal olarak yayınladıklarını; 5 Doğulu 5 Batılı seyyahın seyahatnamelerini kitap olarak yayına hazırlamaya başladıklarını; daha önce 40 cildi yayınlanan İstanbul Kadı Sicilleri’nin 50 ciltten oluşacak kalan kısmının yayınlanması için de gerekli katkıyı sağladıklarını kaydetti.

Kütük, çalışmaları arasında İstanbul’daki mezar taşlarının künyelerinin çıkartılması çalışması olduğunu da kaydetti.

Kültür ve turizm ilişkisi

Kütük, bir başka soru üzerine de müzelerin ülke tanıtımı açısından öneminin yanı sıra, yabancı turistlerin konaklama süresinin uzatılması bakımından da önem taşıdığını söyledi. Kütük, “İstanbul’da bir müzenin gezi süresi yarım gündür. Biz, gezilebilecek mekânların sayısını ne kadar arttırırsak, turistlerin İstanbul’da kalma süreleri de o kadar uzayacak. Biz, hem turist sayısını arttırmak hem de turistlerin ülkemizdeki konaklama sürelerini uzatmak için, müze çalışmalarımızı yoğun bir şekilde devam ettireceğiz” diye konuştu. Kütük, turist sayısındaki artışın ve konaklama süresinin uzamasının, ulaşımdan otellere kadar bütün sektörlere katkı sağlayacağını belirtti.

Film platosu

Bir başka soru üzerine de Kütük, Beykoz’da film platosu olarak hazırlanması düşünülen 270 dönümlük alandaki çalışmaların birtakım teknik problemler sebebiyle durakladığını ancak incelemelerin ve görüşmelerin devam ettiğini ifade etti. Kütük, İstanbul Ticaret Odası tarafından kurulması planlanan “kitapkent”in hayata geçmesi hâlinde, film platosunun o alanda tesis edilebileceğini söyledi.

Eski İstanbul kültürü

Eski İstanbul kültürünün yaşatılmasına dair bir soruyu da cevaplayan Kütük, eski İstanbul beyefendileri ve hanımefendilerinin nezaketlerini, nezahetlerini, dostluklarını, arkadaşlıklarını, vefakârlıklarını, bütün insanî taraflarını hatırlatmak ve canlandırmak gerektiğini ifade etti. Kütük, bu amaçla hatırat kitapları yayınladıklarını ve bu yayınları devam ettireceklerini söyledi.

İstanbul Kitapçısı Zeyrek Şubesi

“Kitap-hediyelik eşya-kafe” tarzında hizmet veren İstanbul Kitapçısı Zeyrek Şubesi, silûetinde Galata Kulesi de bulunan Haliç’i seyrederek, çay-kahve eşliğinde kitap okuma / sohbet etme imkânı da sunuyor. Tarihî Zeyrek Camisi’nin bir parçası olan mekânda hizmet veren İstanbul Kitapçısı Zeyrek Şubesi’nin yanı başında, Mehmed Emin Tokadî Hazretlerinin türbesi, ilk olarak 1517 tarihinde inşa edilmiş olan Pîrî Mehmed Paşa Camisi ve Zeyrek Baba türbesi de bulunuyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum