İTO: “Paranın başkenti İstanbul”

İstanbul Ticaret Odası,2015 yılı İş Programı’nı “Paranın başkenti İstanbul” hedefine yönelik hazırladı. Başkan Çağlar, “Para devletler için gücün ve milletler için itibarın en önemli sembolüdür. İstanbul, dünyada bu itibarın ve gücün en çok yakıştığı şehirdir” diye konuştu.

İTO: “Paranın başkenti İstanbul”

İstanbul Ticaret Odası,2015 yılı İş Programı’nı “Paranın başkenti İstanbul” hedefine yönelik hazırladı. Başkan Çağlar, “Para devletler için gücün ve milletler için itibarın en önemli sembolüdür. İstanbul, dünyada bu itibarın ve gücün en çok yakıştığı şehirdir” diye konuştu.

İTO: “Paranın başkenti İstanbul”
23 Ocak 2015 - 09:21

turizm24.net / İstanbul Ticaret Odası, 2015 yılına uluslararası ölçekte ses getirecek yepyeni projelerle giriyor. İTO, uluslararası nitelikli projelerin yer aldığı vizyonla 2015’te dünyanın parasal kaynaklarının önemli bir kısmının İstanbul’a akmasını hedefliyor. İstanbul Ticaret Odası, 2015 yılı İş Programı’nı “Paranın başkenti İstanbul” hedefine yönelik hazırladı. “Kadim İstanbul’dan küresel cazibe merkezi İstanbul’a” felsefesiyle hazırlanan yeni iş programı  üç temel bölümden meydana geliyor: 2015 Küresel Vizyonu, 2015 Yerel Vizyonu ve Projeler.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı  İbrahim Çağlar, Oda olarak uluslararası nitelikli projelerin yer aldığı vizyonla 2015 yılında dünyanın parasal kaynaklarının önemli bir  kısmının İstanbul’a akmasını hedeflediklerini söyledi.
Başkan Çağlar, “Neden paranın başkenti?” sorusunu şöyle değerlendirdi: “Para devletler için gücün ve milletler için itibarın en önemli sembolüdür. Ve hiç şüphe yoktur ki İstanbul, dünyada bu itibarın ve gücün en çok yakıştığı şehirdir. Bu nedenle üyelerimizden aldığımız güçle İstanbul ve Türkiye ekonomisi için küresel ölçekte bir adım atıp, ‘Paranın başkenti İstanbul’ diyoruz.”
AA
*    *    *

Sınırlar yeniden çiziliyor
İstanbul Ticaret Odası, küresel ekonomideki gelişmeleri ve tehditleri birer fırsat olarak gördüğü için bütün dünyayı hedef pazar olarak algılıyor. 

Oda, üyeleri için şu projeleri hayata geçirecek: 
Uluslararası Rekabet: Ekonomi Bakanlığı’nca maliyetlerin yüzde 75’inin desteklendiği Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi (URGE) programı ile firmalar farklı ihraç pazarlarına entegre edilecek. Programla katılımcılara kapsamlı teşvik bilgileri verilecek.  

İhracata İlk Adım: Bugüne kadar 10 etapta 220 firmanın yararlandığı program bu yıl yepyeni bir formata kavuşuyor. Bu yeni kurgu ile verilen eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin süresi yaklaşık 2.5 katına çıkartılacak. 

Yabancı Girişimciye Ofis: Yatırım veya ithalat amaçlı yabancı girişimcilere İstanbul’da ilk temaslarını gerçekleştirirken kılavuzluk hizmeti verilecek. İstanbul Dünya Ticaret Merkezi ile ortaklaşa uygulanacak projede, önceden randevu    talep etmeleri koşuluyla ofisleri günlük olarak girişimcilerin hizmetine sunulacak.

Türk Yan Sanayi Borsası: Geçen yıl Bosch, Hitachi, Aselsan, Girbau, Harman, Continental ve Scheaffler’i üyelerle buluşturan Oda, yeni dünya devlerini de mercek altına alacak. Türk Yan Sanayi Borsası (TYSB) 25. yılına girerken, hem coğrafi hem de sektörel faaliyetlerini genişletecek. Bu yıl ilk kez ‘ülkeler’ TYSB’nin hedefi olacak. 

Teşvik Politikaları: Üyelerine her türlü teşvik ve destek konusunda bilgilendirme hizmeti veren Oda bünyesindeki Teşvik Birimi, konuya ilişkin hazırlayacağı 3 farklı dildeki yayınlarla da hem yerli hem yabancı girişimcileri aydınlatmaya devam edecek. 

2023 İnşaat Gayrimenkul Stratejisi: Dünyada inşaat sektöründeki gelişmelerin takip edilmesi, ülkemizin gelişme alanlarının belirlenerek stratejiler önerilmesi amacıyla başlatılan çalışma tamamlanacak. Bu çalışma kapsamında, iki çalıştay ile gelişme alanları ve sorumlu kuruluşlar tespit edilecek. 

Kentsel Dönüşüm: 6306 sayılı  Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun önemli fırsatlar sunuyor. Ancak uygulamada karşılaşılan sorunlar firmaların önünü tıkıyor. Oda’nın kuracağı “Kentsel Dönüşüm Alt Komisyonu” tarafından yaşanan sıkıntılarla ilgili çalışmalar yapılacak. 

İTO Akademi: Zaman ve maliyet konusunda sıkıntı yaşayan üyelere yönelik geliştirilen İTOAKADEMİ yenilenen yapısıyla 2015’te kapsamlı hizmet verecek. Ayrıca 7/24 web tabanlı uzaktan eğitim sağlanacak.

İTO Ödülleri: İTO, İstanbul’un Oscar ödülleri niteliğinde toplam 7 kategoride yeni bir ödül vermeye hazırlanıyor. Cesaret, Uçuk Ödül, Proje, İstanbul’un Martısı, Bilim, Erguvan, İnsan ve Doğa kategorilerinde verilecek ‘İstanbul Ticaret Odası Ödülleri’ için çalışmalar tamamlanmak üzere.

*    *    *

İTOBüs sefere çıkıyor 
İTO 2015 Yerel Vizyonu bölümü, “Üye ile temas önceliğimiz” felsefesiyle üye odaklı hizmetlerden meydana geliyor. Oda hizmetlerinin hızlı ve çağın gereklerine uygun verilebilmesi için gündemde olan en önemli projelerden biri de İTO-Net. İTO, bu yıl yasaların çizdiği sınırlar içinde e-imzalı ve kargo destekli belge hizmetini online olarak verecek. Modern bir ofis ortamına dönüştürülen İTOBüs ile Oda üyelerinin yoğunlaştığı bölgelere gidilerek hem belge hem de bilgi ve danışmanlık hizmetlerinin üyenin ayağına ulaşması sağlanacak. 

Ticari vizede İTO güvencesi
Vizelerin kaldırılmasını nihai hedef olarak gören Oda, Schengen ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke başkonsolosluklarıyla ticari vize kolaylığı mutabakatı imzaladı. Oda, bu yıl vize kolaylığı sağladığı ülkeler listesine Suudi Arabistan, Finlandiya, Avusturya ve Danimarka’yı da eklemek için çalışıyor.

Sorun, söyleyelim 
Üyelerin sektörel sorularını yanıtlamak amacıyla pilot bir proje başlatılacak. Oda’da istihdam edilecek mevzuata ve sektörel bilgiye hakim, bizzat sektörün içinden gelen uzmanlar aracılığı ile bire bir danışmanlık hizmeti sunulacak.

İstanbul küresel yatırımcıya taşınıyor 
İstanbul’un 96 metrekare boyutunda ilk bire bir hareketli maketini yaptıran Oda, bu görsel şovu ilk defa 10-13 Mart 2015 tarihleri arasında Fransa’da gerçekleştirilecek dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM’de sergileyecek. 

MIPCOM 2015 Türk film pazarının vitrini olacak
Cannes’da TV film, dizi, program formatlarının alınıp satıldığı MIPCOM’un         2015 Onur Konuğu Türkiye olacak. Onur Konuğu programı, dünya çapında TV yöneticilerine Türkiye’nin TV ve eğlence endüstrisinin zenginliğini keşfetme imkanı sağlıyor. 5-8 Ekim 2015’te gerçekleştirilecek fuarın Türkiye katılımını İstanbul Ticaret Odası yürütüyor. Türkiye’nin TV endüstrisinde dünyada en hızlı büyüyen ikinci ülke olması, fuarın önemini de artırıyor. 

*    *    *

Dev projelere  devam
İstanbul Ticaret Odası, yeni yılda da Türkiye’ye dev projeler armağan etmek için çalışmalarını sürdürecek. Bu kapsamda iki önemli proje öne çıkıyor: 

Mekânsal Stratejik Plan: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan kentsel strateji planlaması çalışmaları kapsamında İLBANK ve TOBB ile işbirliği halinde bir şehircilik atölyesi kuruluyor. 

Teknopark İstanbul: İTO ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı ortak girişimi olan Teknopark İstanbul projesi, 2015 yılında yeni bir döneme giriyor. Projenin ilk etabı tamamlanarak hizmete girdi. Toplam 61 bin metrekare alan üzerinde kullanıma sunulan birinci etap inşaatı sonunda, 90’a yakın firma Ar-Ge merkezlerinde yer bulurken, 40 girişimci adayı “Fikir Küpü” isimli kuluçka merkezi ev sahipliğinde iş fikirlerini geliştiriyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum