Taşköprü Kuyu Kebabı’na coğrafi işaret

Taşköprü mutfağının en önemli yemeklerinden olan Kuyu Kebabı’nın tescili alındı. Taşköprü Belediyesi’nin Türk Patent Enstitüsü’ne geçtiğimiz yıllarda yaptığı başvuru neticelendi ve Taşköprü Kuyu Kebabı coğrafi işarete kavuştu.

Taşköprü Kuyu Kebabı’na coğrafi işaret

Taşköprü mutfağının en önemli yemeklerinden olan Kuyu Kebabı’nın tescili alındı. Taşköprü Belediyesi’nin Türk Patent Enstitüsü’ne geçtiğimiz yıllarda yaptığı başvuru neticelendi ve Taşköprü Kuyu Kebabı coğrafi işarete kavuştu.

Taşköprü Kuyu Kebabı’na coğrafi işaret
13 Şubat 2017 - 20:04

İlçe ekonomisine önemli katkısı olan kuyu kebabı ilçenin ikinci bir simgesi pozisyonun yer alıyor. Dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağını 2009 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil ettirdikten sonra kuyu kebabını tescil ettirmek için harekete geçen Taşköprü Belediyesi, coğrafi işaret korunmasına ilişkin tescil talebini Türk Patent Enstitüsü’ne 2012 yılından ilettikten sonra beklemeye başlamıştı. Tescil talebinin Resmi Gazete yayınlanmasıyla birlikte Taşköprü Kuyu Kebabı için Türkiye Patent Enstitüsü’nün 197 tescil No’lu Coğrafi işaret tescil kararında: “Taşköprü Kuyu Kebabı’nın ünü Taşköprü ilçesinden kaynaklanmakta olup, üretim tekniği ilk defa bu ilçede kullanılmıştır. Kuyuların örme işinde harç olarak çimento yerine Taşköprü yöresindeki sarı toprak ile hazırlanan harcın kullanılması gerekmekte olup, kum fraksiyonu yüksek, kil ve silt fraksiyonları ise düşük olan bu toprağın ısıya dayanımı ve izolasyon kabiliyeti yüksektir” denildi.

 

TAŞKÖPRÜ MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZİ

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Taşköprü’nün dünyaca ünlü olan sarımsağının ardından ilçelerine bir borç olarak gördükleri kuyu kebabını da tescilletmek için gerekli işlemlerin ardından Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret alarak tescilletmekten dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti. Taşköprü kuyu kebabının dünyaca ünlü olduğunu ve lezzetiyle Taşköprü mutfağının vazgeçilmezi olup Taşköprü’ye özgü bu damak tadının en iyi ilçelerinde yapıldığını herkese kanıtlamak amacıyla Taşköprü Kuyu Kebabı’nı tescilletme ihtiyacı duyduklarını belirterek bundan sonra kuyu kebabının ilçeye ekonomik ve turistik anlamda da daha fazla katkı sağlayacağına inandıklarını dile getirdi. Arslan ayrıca bundan sonra ki hedeflerinin ise Taşköprü Sarımsağına Uluslararası Coğrafi işaret belgesi almak olduğunu ve bunun içinde gerekli başvuruyu başlattıklarını belirtti.

KUYUNUN ÖZELLİĞİ

Taşköprülü kuyu kebabı ustaları sadece etin kalitesinin değil, kuyunun özelliğinin de çok önemli olduğunu vurguluyor. Taşköprü Kuyu Kebabı’nın hazırlanacağı kuyu 180 cm derinliğinde, 110 cm genişliğinde, ortası geniş, dibi ve üst kısmı dar olacak şekilde ateş tuğlası ile örülerek hazırlanır. Kuyunun, çömlek şeklinde örülmesinin sebebi ise ateşin dönerek yukarıya çıkıp bütün tuğlaları ısıtması için.

NASIL YAPILIR?

Kebap kuyusu yakılırken genellikle çam çırası tercih ediliyor. Çıranın yüksek ısı sağlamanın yanı sıra güzel kokusuyla da kuyu kebabına lezzet kattı biliniyor. Kuyuda oluşan közler bir müddet sonra kürekle dışarıya alınarak kuyunun dip kısmına geniş bir tepsi içinde 2 litre kadar su konuluyor. Daha sonra kuzuların demir çengellerle kuyuya sarkıtılıp, üzerinin sıkıca kapatılmasının ardından tepsiye konan suyun kuyuya yaydığı buharla kebabın yumuşak olması sağlanıyor. Lezzetli bir kuyu kebabının kuyuda en az 1 buçuk 2 saat beklemesi gerekiyor.  Taşköprülü kebap ustaları, kebap severlerin damak tadına hitap edebilmek için ağzına henüz yeni kekik değmiş 5 ile 6 aylık kuzuları tercih ediyorlar.

YORUMLAR

  • 0 Yorum