TÜROB’un ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Turizmde yaşanan sorunlara ilişkin TÜROB’un çözüm önerilerini TÜROB Başkanı Timur BAYINDIR açıkladı.

TÜROB’un ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Turizmde yaşanan sorunlara ilişkin TÜROB’un çözüm önerilerini TÜROB Başkanı Timur BAYINDIR açıkladı.

TÜROB’un ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
05 Ocak 2017 - 14:15

“Yakıt desteği Türkiye geneline uygulanmalı”

Güney sahillerinde yaşanan kaynak pazar sıkıntısını telafi edebilmek amacıyla sağlanan, yakıt teşviklerinin destinasyon ayrımı yapmaksızın, başta İstanbul olmak bütün Türkiye’ye uygulanmasını gerektiğine inanıyoruz. Bazı bölgelere turist gitmiyor diye destek vermemek, gitmemesi halinde zaten Devletin bütçesinden bir paranın da çıkmayacağı anlamına gelir.

“Turizmi dönemsellikten ve bölgesellikten kurtarmalıyız”

Turizmin mevsimsellik ve bölgesellikten kurtulması gerekiyor. Deniz-güneş-kum turizmi ve güney sahilleri dışında, Türkiye’nin turizm ürünlerinin çok daha çeşitli zengin ve cazip olduğunu vurgulamalıyız. Ürünlerimizi çeşitlendirip yaymamız lazım. Yarıyıl tatillerinde yapılacak düzenlemelerle kış turizmine katkı sağlanabilir.

“Kongrelere KDV indirimi sağlanmalı”

Kongre ve iş toplantılarının ekonomiye ve marka değerine katkıları çok yüksek. Maalesef kongre turizminde neredeyse sıfıra indik. Kongre turizmi için verilen tekliflerde, tercih edilebilir olmak için, ülkemizin şu şartlarda ihtiyaç duyduğu en önemli farklılık, KDV muafiyeti uygulaması olarak öne çıkıyor, ancak bu yönde ülkemizde bir düzenleme bulunmuyor. Kongre turizmi için ülkemize gelmesi talep edilen dernek/şirket veya kurumların, kongre merkezi, konaklama, aracılık hizmetleri gibi kongre harcamalarının KDV’den muaf olması tercih sebebi olmaktadır. Türkiye bu yönde yaşanan daralmayı 2017-2019 dönemi için KDV muafiyeti uygulaması ile aşabilir.

“Turizmdeki işgücü kaybını önleyecek tedbirler alınmalı”

Bu yıl sektörde yüzde 40 düzeyinde işgücü kaybı oldu. Sektörün önündeki en büyük sorunlardan biri de bu. Bunun önlenmesi için bir takım tedbirler almak lazım. Sektördeki istihdam ve işletme altyapısını ayakta tutmak üzere çok acil olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli konaklama işletmelerinin tahakkuk eden/edecek SGK ve muhtasar ödemelerinin faizsiz olarak ertelenmesi, ödemelerin takip eden yıldan itibaren yapılandırılması sağlanmalı. 2016 ve 2017 yılları Kurumlar Vergisi ödemeleri faizsiz olarak ertelenmesi, ödemelerin takip eden yıldan itibaren yapılandırılması sağlanmalı.

“Yatak arzı kontrol altına alınmalı”

Yaşanan krizin daha can yakıcı bir şekilde hissedilmesinde kontrolsüz artan yatak arzı da önemli bir role sahip. İstanbul, Antalya ve Muğla gibi turizm merkezlerinde artık yeni kapasite yatırımlarına ihtiyaç olmadığı görüşümüzü sürdürüyoruz. Buralarda yeni otel değil, mevcut otellerin yenilenmesine yönelik yatırımlar yapılmalı. Teşvikler de ona göre düzenlenmeli. Sözgelimi İstanbul’da şu anda yılda 30 milyon kişiyi yatırılabilecek yatak kapasitesi var. İstanbul’a yılda 10 milyon turist giriyor ama bunların sadece 6 milyonu otellerde kalıyor. Dolayısıyla ortada bir otel enflasyonu var. Arz ve talep dengelenmeli. Anadolu’da yapılan yeni yatırımlardan ise memnuniyet duyuyoruz. Otel yatırımlarının dağılımındaki dengesizlik, kırılgan yapıdaki sektörümüzü olumsuz yönde etkiliyor. Bu olumsuzluğun önüne geçebilmek için mevcut teşvik sisteminin güncel gelişmeler ve sektörel realiteler doğrultusunda yenilenmesi zorunlu hale geliyor. İhtiyaçlar çerçevesinde uygulanacak doğru teşvikler sayesinde, yatırımlar yurt genelinde ihtiyaç duyulan bölgelere doğru yönlendirilirken, mevcutların da kârlı ve sağlıklı bir şekilde işletilmesi sağlanabilir.

Turizm Yatırım İzleme Kurulu kurulmalı

İstanbul ve Antalya’daki yatak arzı sektörü tehdit eder boyuta ulaştı. Ortaya çıkan tehlikenin önüne geçmek için, Ekonomi Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, sektör temsilcilerinin de içinde yer aldığı ‘Turizm Yatırım İzleme Kurulu’nu hayata geçirmesi gerekiyor. Bu kurulun, arz-talep dengesine uygun olarak, milli kaynakların daha verimli kullanılması için önemli bir görevi üstleneceğini düşünüyoruz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum