Kundu Oteller Bölgesinde bir otelde düzenlenen, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğinin (AKTOB) aylık olağan toplantısında konuşan Karaloğlu, Antalya'nın turizmde en kötü sezonunu geçen yıl yaşadığını, buna rağmen yılı 6,5 milyon turistle tamamladığını söyledi. Karaloğlu, "Bir darbe girişimi, bölgede ve dünyada kaos, patlamalar, çatlamalar...vs. Bu kadar problemin içinde 2016 yılında bu şehrin turizmcisinin 6,5 milyon insanı ağırlamasını ben çok değerli buluyorum. Onun için bütün turizm camiasını tebrik ediyorum." ifadesini kullandı.
Turizmde önemli bir başarı elde edildiğini, fakat yine de alınacak çok mesafe bulunduğunu anlatan Karaloğlu, kamu, özel sektör iş birliğiyle sorunların çözüleceğini bildirdi. Türkiye'nin bir kıta Avrupası ülkesi olmadığını, Türkiye'nin jeopolitik konumuna bakmadan, sadece rakamlara bakarak turizmde İspanya ve Fransa ile Türkiye'yi kıyaslamanın doğru olmadığını dile getiren Karaloğlu, şöyle konuştu:
"İspanya'ya 3 ana pazar yeter, ama bize yetmez. Türkiye gibi çok sorunlu bir coğrafyada olan bir ülkeye 2-3 ana pazar yetmez, belki 13 ana pazar lazım. Geçen sene toplam pazarın yüzde 55-60'ını oluşturan iki ana pazar Almanya ve Rusya ile sorun yaşadık. Bundan sonraki yıllarda benzer sorunları yaşamayacağımızın garantisi yok. Onun için pazar çeşitlemesi gerekiyor. Pazar çeşitlemesi noktasına kafa yormamız, çalışmamız, emek vermemiz lazım."
687 sayılı KHK ile yıl sonuna kadar işe alınacak her yeni işçi için aylık 666 lira prim ve 106 lira vergi desteği verileceğini anımsatan Karaloğlu, "Bu sanki turizm sektörü için konulmuş bir teşvik gibi duruyor. Çünkü turizmde ölü sezon aralık ayı, aralık ayı bildiriminizin üzerine işe alacağınız her yeni elemana destek alacaksınız. Benim sizden istirhamım belki nisan ayında işe başlatacağınız insanları mart ayına çekerseniz istihdama katkı sağlarsınız, bu kampanyaya da katkı sunmuş olursunuz." dedi.
AKTOB Başkanı Erkan Yağcı' da "Türkiye iki pazara sıkışıp kaldı" anlayışının yanlış olduğunu, Türkiye'nin aslında pazar sorunu olmadığını, İspanya'nın da Almanya, Fransa ve İngiltere olmak üzere 3 ana pazarı bulunduğunu söyledi.
Yağcı, "Türkiye'nin pazar çeşitliliği diye bir sorunu yok. Bunun böyle olmadığını rakamlar çok açık söylüyor, ama bizim acilen üçüncü kaynak pazara ihtiyacımız var. Belki Almanya ve Rusya'dan sonra İngiltere bunun için çok iyi bir aday. 3 ana pazar olur, ondan sonra diğer pazarlar oluşur." dedi.
Yağcı, üçüncü bir kaynak pazar yaratılabilirse Antalya'nın 2023 hedeflerine ulaşması için hiçbir sorunu kalmayacağını vurguladı.
2017 yılına Avrupa tarafından biraz sıkıntılı başlandığını, Rusya'da ise erken rezervasyon kampanyalarının çok iyi gittiğini kaydeden Yağcı, Almanya'dan başlayarak Avrupa'da imaj sorunu konusunda ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini bildirdi.
Yağcı, 2017 yılında otellerin en önemli girdilerinden olan enerji fiyatının en düşük tarifeden fiyatlandırılması, sektöre düşük faizli uzun vadeli kredilerin verilmesi, işletmelerin vergisel anlamda rahatlatılması, alkolde ÖTV'nin alınmaması, ihracatçılar için sağlanan KDV indiriminin konaklama sektörü için de sağlanması konularında talepleri bulunduğunu dile getirdi.
Antalya'ya turistlerin yüzde 90-95'inin charter ile geldiğini belirten Yağcı, kente Avrupa'nın ve dünyanın önemli noktalarından direkt uçuşların artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
YORUMLAR