DİKA tarafından Mardin'de "Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" kapsamında proje istişare çalıştayı gerçekleştirildi. Çeşitli kurum ve kuruluşların yanı sıra üniversiteler, meslek odaları ile sivil toplum kuruluşlarının katıldığı çalıştay, özel bir otelde yapıldı.
Kalkınma Bakanlığının, kalkınma ajanslarının teknik desteğiyle 2010 yılından bu yana özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki büyük illerde uyguladığı "Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" bu yıl Mardin'de de uygulanacak. Mardin bu programa ilk defa dahil edildiğinden katılımcılara programla ilgili detaylı bilgi verilmesi ve yapılacak proje başvurularının istişare edilmesi amacıyla DİKA tarafından "Proje Çalıştayı" gerçekleştirildi. Çalıştaya programdan yararlanabilecek olan kamu kurum ve kuruluşları, kalkınma ajansları, kamu yararına çalışan dernekler vakıflar, üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, il özel idareleri, belediyeler ve mahalli idare birlikleri katıldı.
104 milyonluk bütçe
Cazibe Merkezlerini Destekleme Programının açılış konuşmasını yapan DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, her projenin kendileri için önemli olduğunu, ancak projenin zamanı ve uygunluğunun çok daha önemli olduğunu vurguladı. Altındağ, "Bu program için 104 milyonluk bir bütçe ayrıldı. Metropolleşen ama altyapısı olmayan, göç alan bir ilin veya çok büyük bir ilçenin dezavantajlarını bertaraf etmeyi amaçlayan çok kıymetli bir program. En güzel yatırım insan üzerine yapılan yatırımdır. Bölgede eğitimden başlayarak, çeşitli etkinlikler yaparak, insanı tanıyabilme ve istihdamı sürdürülebilme adına ajansımızın yaptığı çalışmalara devam edeceğiz" dedi.
Ajansın Yönetim Kurulu Başkanı Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman'ın girişimleri ile Mardin ilinin bu programa dahil edildiğini söyleyen Altındağ, "Böylece Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı 2017'de eklenen Mardin, Adana ve Mersin'in yanı sıra Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Elazığ, Malatya, Van ile Sivas olmak üzere toplam 11 ilde uygulanmaktadır.
Türkiye'de dengeli bir yerleşme düzeninin sağlanması ve göçün kademeli olarak yönlendirilebilmesi amacıyla nispeten geri kalmış ve sürekli göç veren bölgelerde metropolleşme eğilimi taşıyan kentsel merkez niteliğindeki yerleşim alanlarına yönelik olarak Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı uygulanmaktadır. Programın 2017 yılı uygulaması için 104 milyon TL kaynak ayrılmış olup öncelik geçmiş yıllarda başlayan projelere verilecektir. Mardin ilk defa bu yıl programa dahil edildiğinden, devam eden projelerden kalan kaynağın kullanımında Mardin'e öncelik tanınması önem arz etmektedir.
Programa eş finansman katkısı yüzde 25 olup kamu kurum ve kuruluşlarında katkı şartı bulunmamaktadır. Yapılan proje başvurularında Ajansın değerlendirmesinin ardından değerlendirme komisyonunun onayına sunulacaktır. Değerlendirme komisyonu Mardin Valimizin başkanlığında Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Ajans Genel Sekreteri'nden oluşmaktadır" diye konuştu.
YORUMLAR