İstanbul Otogarında "New York Usulü Sıfır Tolerans"la temizlik ve asayiş beraberinde planlanıyor

İstanbul Otogarında "New York Usulü Sıfır Tolerans"la temizlik ve asayiş beraberinde planlanıyor

İstanbul Otogarında
31 Ocak 2020 - 22:22

Açıldığından beri kendi kurallarıyla kendi dünyasında egemen olan otogar sektörüne yerel yönetim eli değmeye başladı. 

İmara aykırı yerlerin yıkılmaya başlanması ve ortak alanlara yapılan dükkanlar ile otoparkların temizlenmesiyle başlayan süreç aydınlatma sisteminin değişmesiyle devam ediyor.

İBB Başkanı Ekrem İMAMOĞLU, Rudy Giuliani 'nin New York Belediye Başkanıyken uyguladığı "Zero Tolerance" yöntemiyle daha güvenli ve daha temiz bir otogar planlanıyor. 


1994 – 2001 yılları arasında New York belediye başkanlığı görevini yürüten Rudy Giuliani yönetimi uyguladığı sıfır tolerans (zero tolererance) politikası ile en fazla suç oranına sahip kentlerden birisinde suç oranları büyük miktarda düşüş göstermiştir. Bu çalışmada yerel yönetimlerin kentsel güvenliğin sağlanmasındaki önemli rolünü bu alandaki en başarılı örneklerden birisi olarak kabul edilen Rudy Giuliani dönemidir.

Giuliani’nin belediye başkanlığı yaptığı dönemin tümünde (1993 – 2001) Demokrat Partili Bill Clinton iktidarda olmasına rağmen bu politikaların uygulanmasında herhangi bir zorluk çıkarmamıştır. Bu durumda ABD’nin adem-i merkeziyetçi politikalarının ve partiler arasında büyük ideolojik farklılaşmaların olmamasının rolü büyüktür. 

Zimbardo 1969 yılında yaptığı deneyde yoksul örneklem olarak New York’ta Bronx ve zengin örneklem olarak California’da Palo Alto bölgelerine iki adet otomobil bırakmıştır. Bronx bölgesinde başıboş araç on dakika gibi kısa bir sürede yağmalanmıştır. Palo Alto’daki araç iki hafta boyunca  sorunsuz biçimde kalmıştır. Bunun üzerine Zimbardo aracın camlarını kırarak yeni bir durum yaratmıştır. Yeni durumdan çok kısa bir süre sonra bu araç ta yağmalanmıştır. Zimbardo bu deneyden yola çıkarak düzeltilmeyen bir aksaklığın mekanın sosyal, ekonomik ve demografik yapısı fark etmeksizin büyük bir aksaklığın öncüsü olacağı sonucuna ulaşmıştır (Wilson and Kelling, 1982: 32).

Kırık Penceler kuramını destekleyen benzer bir tespitte bulunan Corman ve Mocan araştırmaları sonucunda eğitim, gelir gibi değişkenlerle suçlar arasında ilişki olmadığını, suça etki eden temel faktörün eylem sonrası olası ceza olduğu belirtmektedir. Giuliani döneminde küçük suçlara verilen büyük cezalar bu küçük suçların gerçekleşmesini önlediği gibi büyük suçların oluşması için elverişli ortamı da yok etmiştir (Corman and Mocan, 2005: 238-239)  Kaynakta deneyi söyle sonuçlandırmış Zimbardo ; “ İlk camın kırılmasına izin vermemeniz gerek , aksi halde olacak kötü gidişatı engelleyemeyiz”

Giuliani uygulamalarında o derece katı bir politika izlemiştir ki Birleşmiş Milletler diplomatlarının gelişigüzel park ettikleri araçlarının Manhattan’daki trafiğin önemli bir bileşeni olduğu iddiası ile diplomatik plakalı araçları dahi çekmekle tehdit etmiştir (Smith, 2006: 14).

Bu dönemde metro sisteminin yönetiminden sorumlu New York  Transit Toplu Taşıma İdaresi’nin danışmanlığını ‘kırık camlar’ kuramının yaratıcısı George Kelling yapmıştır (Beşe, 2006: 9)

YORUMLAR

  • 0 Yorum