Çalıştayın açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, turizmcilerden İstanbul için önerilerini ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden beklentilerini özelikle duymak istediklerini belirterek, “Sizin katkılarınızla İBB olarak gerekeni yapar ve İstanbul’un turizmden hak ettiği payı almasını hep birlikte sağlarız. Böylece Türkiye’mizin turizmine de büyük katkı sunmuş oluruz” dedi.
İstanbul’un coğrafi, tarihi ve güzellik olarak çok önemli bir şehir olduğunu ve dünyanın en güvenli kentlerinden biri olduğunu ifade eden Başkan Kadir Topbaş, turizmdeki son 2 yıldaki düşüşün tanıtımdaki yetersizlikten ve bilgi kirliliğinden kaynaklanmış olabileceğini söyledi.
“İstanbul’da o kadar güzellikler, o kadar eserler var ki bunları anlatmaya kitaplar yetmez. Biraz önceki videoda gösterilen İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndeki İskender Lahdi bile bir müze için yeterli aslında” ifadesini kullanan Başkan Topbaş, teröre karşı en büyük duruşun turizmle olabileceğini dile getirdi.
Kadir Topbaş, “Turizm teröre karşı bir başkaldırıdır. Dünya insanları olarak bu duruşu sergilemeliyiz. Turizmin ekonomiye, istihdama ve ülkemizin gelişmesine yaptığı katkıyı sektör temsilcileri çok iyi bilir. Hatırlarsınız, 2004’te ilk göreve geldiğimde Turizm Platformu’nu kurarak turizmi nasıl geliştirebiliriz, onu belirledik. İstanbul’a o dönemde 2 milyon 800 bin turist geliyordu. 12 milyonları gördük. 2009 yılında 9 ayda İstanbul Kongre Merkezi’ni bitirdik, hayret ettiler. Samimiyseniz başarabilirsiniz. Ama bunun için kurumsal taassupları bir tarafa bırakarak bu kentin turizmde hak ettiği payı alması için neler yapmak lazım, birlikte karar vermeliyiz” diye konuştu.
İstanbul’un ulaşım ve altyapı gibi ihtiyaçları için 13 yıldır devasa yatırımlar yaptıklarını, daha bu sabah başlatacakları 6 ayrı metro hattından 18 kilometre ve 2.3 milyar lira maliyeti olan ilk metro için sözleşme imzaladıklarını kaydeden Topbaş, İstanbul’da raylı sistemi 150 kilometreye çıkardıklarını, 180 kilometre metro inşaatının devam ettiğini ve 72 kilometrelik hatların daha ihalesini yaptıklarını belirtti.
İstanbul’a milyonlarca çiçek ve 500 bini çiçek açan 2 milyon yetişkin ağaç diktiklerini anlatan Topbaş, İstanbul’un turizminin daha çok geliştirilmesi ve daha iyi tanıtılması için sektör temsilcilerinin görüşlerini çok önem verdiklerinin altını çizdi. İstanbul’un geçmişte Avrupa Kültür Başkenti ve Avrupa Spor Başkenti olduğunu vurgulayan Topbaş, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da turizme her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
Konuşmasında İstanbul’daki yeni turizm ve kültür projelerinden de bahseden Başkan Topbaş, restore ettikleri Bizans’ın soylular zindanı Anemas Zindanları’nı Venedik’teki gibi işkence müzesi yapacaklarını, Tekfur Sarayı’nı da çini müzesi yapacaklarını anlattı. İstanbul’da 600 bin metrekarelik 18 deliklik bir golf sahası yapmak için talimat verdiğini aktaran Kadir Topbaş, şöyle konuştu;
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve STK’ler olarak İstanbul’da daha nasıl uluslar arası organizasyon yaparız. Bunları düşünmeliyiz. Çünkü bu tür organizasyonlar İstanbul’un tanıtımı için çok önemli. Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün bulunduğu 1 milyon 200 bin metrekarelik alanın park öyle bir park yapacağız ki mevsimlerin hissedilebileceği, fotoğraf çekilecek ve resim yapılabilecek ağaçlar dikeceğiz. Singapur’da olduğu gibi trapez yaparak ağaçları taç noktasından insanlar yürüsün istiyoruz. Seul’de dünya çevre ödülü alan dereyi yapan mimarı İstanbul’a davet ederek Cendere Projesini yaptırdık. Ayamama ve Çırpıcı Derelerinin projeleri de aynı mimari ekip tarafından hazırlandı. Kurbağalıdere’yi de projeye dahil ettik. Kültür Bakanımızdan Rumeli Hisarı’nın yönetiminin İstanbul Büyükşehir Belediyemize verilmesini talep ettim. Prensipte anlaştık. Hisarın 3 ayrı burcuna Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet askeri müzesi gibi donatacağız. İnsanlar sadece surları değil, tarihimizi de görsün. Yenikapı’da 9 bin 600 metrekarelik bir çadır yaptık. İçinde her türlü aktivite yapılabiliyor. Maltepe sahilindeki parka da 3 bin kişilik açık hava tiyatrosu anfisi yapıyoruz. Topkapı Şehir Parkı’nın içine 2 bin 500 kişilik üstü şeffaf bir örtüyle kapalı aktivitelerin yapılabileceği bir anfi yapıyoruz. Üsküdar Kabataş Yürüme Tüneli’nin sıfır noktasına koyacağımız anı noktası bile başlı başına bir destinasyon alanı olacak. Ayrıca Unkapanı Köprüsü’nü kaldırarak denizin altına alıyoruz. Haliç Tersanesi’ni Bilim Teknoloji ve İnovasyon Müzesi yapıyoruz. TÜBİTAK da destek verecek ve Avrupa’nın sayılı müzelerinden olacak. Bunları yaptık, hemen yapıyoruz. Ama İstanbul’a bunların üstüne daha ne koyabiliriz diye düşünüyoruz.”
Kadir Topbaş, İstanbul Cruse Limanı Projesi’ni tamamladıklarını, Çatladıkapı’dan Sultanahmet’e özellikle turistler için füniküler yapacaklarını ve bu füniküleri yürüyen bantla Çemberlitaş’a kadar uzatacaklarını belirterek, “İstanbul’a kötü iz düşmesin diye şehrin dijital haritalarını tamamladık. Gaziosmanpaşa’ya kadar şehrin silüetini etkileyecek hiçbir yapı ortaya çıkmasın istiyoruz. Aydınlatma master planlarını da bitirdik. İstanbul önümüzdeki birkaç yılda çok daha aydınlık ve güzel bir şehir olacak. Arkadaşlarıma söyledim, henüz başaramadılar. Dünyanın en çok okuyan milletinin ünlü bir roman yazarını İstanbul’a getirelim, ağırlayalım. İstanbul ile ilgili roman yazsın. Şu anda Türk dizileri dünyaya en çok satılan diziler arasında ABD’den sonra ikinci sırada. Bu nedenle arkadaşlarıma dizilerde gördüğümüz İstanbul sahillerinin, köy yollarının tertemiz olması için talimat verdim. Yıkılmış ağaç, yan dönmüş bir taş istemiyorum dedim. Bu diziler dışarı satılıyorsa televizyonda tertemiz bir İstanbul görmeliyiz. Yöntemleri turizmciler olarak sizler söyleyin ve İstanbul’un turizminin daha çok gelişmesi için ne gerekiyorsa el birliğiyle yapalım” şeklinde konuştu.
Bursa Hilton Oteli’nde 3 gün sürecek çalıştayda İstanbul turizminin mevcut durumunun tespiti için ‘Beyin Fırtınası’ yapılacak. Sektör temsilcileri turizmin gelişmesi için önerilerini ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Valiliği’nden beklentilerini sunacak.
YORUMLAR