Manavgattan Geçen Tarihi Kervan Yolu Turizme Kazandırılacak

Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın Manavgat'tan geçtiği 145 kilometrelik tarihi kervan yolunun (Sultan-i yol) 115 kilometrelik bölümünün güzergahının tespit edildiği bildirildi.

Manavgattan Geçen Tarihi Kervan Yolu Turizme Kazandırılacak

Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın Manavgat'tan geçtiği 145 kilometrelik tarihi kervan yolunun (Sultan-i yol) 115 kilometrelik bölümünün güzergahının tespit edildiği bildirildi.

Manavgattan Geçen Tarihi Kervan Yolu Turizme Kazandırılacak
14 Şubat 2017 - 16:14

MATSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, MATSO ile Göç Yolu Yolcuları Dağcılık Platformu arasında imzalanan protokol ile Manavgat'ın Kara kaya köyünden başlayarak Konya'nın Beyşehir ilçe sınırına kadar devam eden yolda yapılan tespit çalışmalarının ardından hazırlanacak rapor ile bakanlıklardan izin alınacak ve işaretleme çalışması sonrasında ise "Sultan-i Yol"un turizme kazandırılacak.

Açıklamada ifadesine yer verilen MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, Göç Yolu Yolcuları Dağcılık Platformu ile 6 ay önce imzaladıkları protokolün ardından çalışmalara başladıklarını belirterek, yolun büyük bir bölümünde tespit çalışması yapıldığını söyledi.

Kervan yolunun, tarihi ve kültürel bir zenginlik olduğuna işaret eden Boztaş, "Çalışma ile bir değerimizi, tarihi ve kültürel bir zenginliğimizi gelecek kuşaklara aktaracağız. Unutulmaya yüz tutmuş olan tarihi yolumuzda tespit çalışmalarımız sürüyor." diye konuştu.

Boztaş "Sultan-i Yol"daki çalışmanın sonuna yaklaşıldığını vurgulayarak, çalışmaların tamamlanması ile yolun alternatif turizme kazandırılacağını ifade etti. Yolun geçtiği güzergahlarda eşsiz manzaraların olduğunun altını çizen Boztaş, "Sultani Yol", hem eşsiz manzarasıyla hem de tarihi yanıyla turizm, doğa sporları ve trekking turizmi açısından çok önemli bir kazanım olacaktır. Bölge ekonomisi ve ticaretine de katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Yoldaki keşif çalışmalarının mart ayı sonuna kadar tamamlanarak raporlaştırılacağını dile getiren Boztaş, raporu Turizm Bakanlığı ve ilgili bakanlıklara da sunacaklarını kaydetti.

Göç Yolu Yolcuları Dağcılık Platformu Kurucu ve Başkanı Ali Çetin de tarihi kervan yolunun ortaya çıkarılmasının önemine değindi ve bir Manavgatlı olarak gönüllülük esasına dayalı projede görev almaktan son derece mutlu olduğunu söyledi.

Tarihi yoldaki ana kervan yolu ve bu yollara bağlı yayla kervan yollarını bulup ortaya çıkararak, bu konuda fizibilite raporu hazırlanacağını anlatan Çetin, bu tarihi yolun alternatif turizme ve yürüyüş turizmine kazandırılacağını ifade etti.

Başkan Çetin, “Bilindiği gibi Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat kışları Alanya’da yaşayıp, yazları ise Beyşehir Gölü kenarındaki Kubad-Abad Sarayı ve Konya’daki sarayına gidiyordu. Yaz aylarını geçirdiği Kubad-abad Sarayına gitmek için açtırdığı bu tarihi kervan yolu kullanıyordu.” diye konuştu.
 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Manavgatlı
    7 yıl önce
    Manavgat çok faydası olur . Harika proje ve harika fikir. Sürdürülebilir ve genişletilebilir tarafları olan bir proje.