TARİH ve kültürel zenginlik açısından İstanbul’un en özel bölgelerinden Karaköy’de yer alan Galataport İstanbul, bölgenin çok kültürlülüğünün getirdiği ahenk ile kültür ve sanat etkinliklerini de misafirleri ile buluşturuyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Beyoğlu Kültür Yolu’nun başlangıç noktası Galataport İstanbul’da; iki hafta süresince Paket Postanesi, Saat Kulesi Meydanı, G Blok ve O2 Blok’ta düzenlenecek kültür ve sanat etkinlikleri, sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Paket Postanesi’nin tarihi atmosferinde sergi ve gastronomi festivali
Galataport İstanbul’un tarihi 1911 yılına kadar uzanan en eski binası Paket Postanesi, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleşecek iki etkinlikle misafirlerini ağırlayacak. Ara Güler 'Kıyının Hafızası Sergisi', sanatçının arşivinden ilk kez bir araya getirilen 28 adet renkli fotoğraftan oluşuyor. Eser seçkisi, ilhamını İstanbul ile özdeşleşen Boğaz ve kıyılarından alarak gündelik hayatın içinden farklı anlara ışık tutuyor ve aynı zamanda büyük usta Ara Güler’in Galataport İstanbul’daki ilk renkli fotoğraf sergisi olma özelliği taşıyor. Sabahın ilk ışıklarından gün batımına uzanarak, İstanbul’un kıyı şeridinden manzaraları seyirciyle buluşturan sergi, ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.
Paket Postanesi’nin tarihi yarımada manzaralı rıhtımında, Anadolu'nun kadim mutfaklarının bir araya geleceği multikültürel gastronomi festivali United Cuisines gerçekleşecek. Ermeni, Rum, Musevi, Süryani gibi farklı toplumların ülkemiz mirasına kattıkları yeme içme kültürlerinin, mutfaklarının geleneksel lezzetlerinin sunulacağı etkinlikte birbirinden lezzetli yemekler; Levon Bağış, Umut Karakuş, Müge Akgün, Takuhi Tovmasyan gibi alanında uzman isimler, müzik ve eğlenceyle bir araya geliyor. Festival kapsamında, Paket Postanesi rıhtımı boyunca birçok stant ve yemek pişirme noktaları yer alacak. United Cuisines Festivali’nde; mezelerden ana yemeklere, minik tadımlıklardan tatlılara misafirler birçok özel lezzetin hikayesiyle tanışma şansı yakalayacak. Girişin ücretsiz, tadımların satışının yapılacağı etkinlikte kurulacak sahnede şefler ve gastronomi uzmanları ile söyleşiler de gerçekleştirilecek.
Füreya Koral Sergisi Galataport İstanbul’da
Türkiye'de çağdaş seramik sanatının öncülerinden ve ilk Türk profesyonel kadın seramik sanatçısı olan Füreya Koral’ın Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında TBMM'den getirilen eserleri Galataport İstanbul’da G Blok’ta sanatseverlerle buluşacak. Sergi ücretsiz olarak gezilebilecek.
Gerçekliğe Dönüş, Göbeklitepe Sergisi
Tüm medeniyetleri birleştirici, kapsayıcı bir noktada olan Galataport İstanbul, yerleşik hayata geçişlerin ilk izlerini taşıyan ve 2011 yılında UNESCO "Dünya Miras Geçici Listesi"ne alınan Göbeklitepe’yi anlatan Gerçekliğe Dönüş, Göbeklitepe Sergisi’ne ev sahipliği yapacak. Gerçekliğe Dönüş Sergisi, Dünya Kültür Miras Alanı olan Göbeklitepe'den yola çıkarak insanlığın ve medeniyetin kökenine bir yolculuğa çıkaran modern sanat sergisi olma özelliğini taşıyor. Sergi, eski yöntemleri simüle eden ustaların canlı performanslarının yanı sıra Göbeklitepe'nin hikayesini replikalar, dijital form ve basılı materyaller üzerinden misafirlerle buluşturacak.
Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası yeniden Galataport İstanbul’da
Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası, Beyoğlu Kültür Yolu etkinlikleri kapsamında 29 Mayıs saat 17.00’da, Galataport İstanbul’da üçüncü kez müzikseverler ile Saat Kulesi Meydanı’nda buluşacak. Orkestraya ünlü keman virtüözü Cihat Aşkın’ın eşlik edeceği konser, klasik eserlerin yanı sıra Türk valsleri ile dinleyicilere bir müzik ziyafeti sunacak.
Beyoğlu Kültür Yolu Konserleri, Saat Kulesi Meydanı’nda
Tarihi 1848’e ulaşan Tophane Saat Kulesi’nin merkezinde yer aldığı Saat Kulesi Meydanı’nda, dopdolu içeriklerin olacağı Beyoğlu Kültür Yolu Festivali konserleri ziyaretçilerle buluşacak. Kurulacak dev sahne eşliğinde müzikseverlere ücretsiz olarak sunulacak konser serisi, 28 Mayıs saat 20.00’da İrem Derici konseri ile başlayacak. 12 Haziran tarihine kadar sürecek Beyoğlu Kültür Yolu konserleri kapsamında; 3 Haziran saat 20.00’da Oğuzhan Koç, 4 Haziran saat 20.00’da Gökhan Türkmen, 5 Haziran saat 20.00’da Murat Dalkılıç, 10 Haziran saat 20.00’da ise Rafet El Roman Saat Kulesi Meydanı’nda sevenleriyle buluşacak. 11 Haziran saat 20.00’da Simge Sağın ve 12 Haziran saat 20.00’da Murat Boz konserleri ile Beyoğlu Kültür Yolu Konserleri sona erecek.
Konser serisinin yanı sıra 7’den 70’e geniş bir kitleye ulaşacak sahne performansları da hayata geçirilecek. 5 Haziran saat 13.00’da Rafadan Tayfa etkinliği çocuklar ile buluşurken, 7 Haziran saat 20.00’da İstanbul Devlet Tiyatrosu – Müzikaller ve 8 Haziran saat 20.00’da Devlet Modern Folk Topluluğu – Unutulmayanlar etkinlikleri de Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında Galataport İstanbul Saat Kulesi Meydanı’nda gerçekleşecek.
Tarihi mirasa ve kültür sanata sahip çıkıyor
Galataport İstanbul, içinde barındırdığı İstanbul Modern ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ile sanatın Türkiye’deki en iyi örneklerine ev sahipliği yapıyor. İstanbul Modern’in yeni binası dünyanın en ünlü müze mimarlarından Renzo Piano tarafından tasarlandı. Tarihi Tophane meydanının merkezinde yer alan ve tarihi 1848’e ulaşan Tophane Saat Kulesi, çok özel bir teknikle yerinden kaldırılarak restore edildi. Karaköy’de gezilecek yerler arasında ilk sıralardaki yerini alan MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi binası, 2010 yılında Aga Khan Mimarlık Ödülü, 2015’te Mies van der Rohe Avrupa Birliği Çağdaş Mimarlık Ödülü dahil olmak üzere pek çok prestijli ödüllerin sahibi Emre Arolat Architects mimarlık ofisi tarafından tasarlandı.
Galataport İstanbul’un, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen hem Beyoğlu’na hem de İstanbul’a değer katan “Beyoğlu Kültür Yolu Festivali”nin başlangıç noktası olduğunu vurgulayan Galataport İstanbul Pazarlama ve İletişim Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Bali konuyla ilgili şunları söyledi: “Galataport İstanbul olarak Beyoğlu Kültür Yolu’nun başlangıç noktası olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Yıllar sonra yeniden şehirle bütünleşen tarihi limanımız, Karaköy’ün tarih boyunca ev sahipliği yaptığı farklı kültürleri buluştururken, kısa bir zaman zarfında kamusal sanatın da önemli bir adresi haline geldi. Misafirlerimiz, Boğaz ve tarihi yarımada manzarasının muhteşem görüntüsüyle birleşen kültür ve sanat etkinlikleri ile ilham dolu iki hafta geçirecekler. Beyoğlu Kültür Yolu kapsamında Ara Güler Kıyının Hafızası Sergisi, Anadolu'nun kadim mutfaklarının bir araya geleceği United Cuisines Festivali, Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın da konser programı içinde yer aldığı festival konserleri, Füreya Koral Sergisi ve Gerçekliğe Dönüş-Göbeklitepe Sergisi bu sene Kültür Yolu Festivali etkinliklerimiz arasında yer alıyor.
Galataport İstanbul yıl boyunca çeşitli pek çok kültür sanat ve tasarım etkinliğine ev sahipliği yapacak. Bununla birlikte çevresindeki kültür sanat etkinliklerinde de %72’lik bir gelişme olacağı öngörülüyor.
Galataport İstanbul Hakkında:
Doğuş Grubu’nun Özelleştirme İdaresi tarafından 16 Mayıs 2013’te gerçekleştirilen Salıpazarı Limanı İhalesi’ni 702 milyon USD teklifle kazanmasının ardından, Grup Ocak 2014’te Bilgili Holding’e bağlı BLG Capital ile ortaklık gerçekleştirdi ve bu ortaklıkla alanın geliştirme ve işletmesinden sorumlu Salıpazarı Liman İşletmeciliği ve Yatırımları A.Ş. kuruldu. Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. ile yapılan devir sözleşmesini takiben, Şubat 2014’te liman sahası devralındı ve faaliyetlere başlandı. Şirketin unvanı, Şubat 2018 itibariyle Galataport İstanbul Liman İşletmeciliği ve Yatırımları A.Ş. olarak değiştirildi.
Galataport İstanbul, ihale bedeli dahil toplam 1,7 milyar dolarlık yatırım tutarı ile Boğaz kenarında 1.2 km’ye sahip sahil şeridini kapsıyor. Erişilebilir ve düşük katlı yapıları, mahalle konseptinde tasarlanmış, bölgenin tarihi dokusuyla uyum içindeki mimarisi, alternatif ulaşım olanakları gibi birçok özelliği ile ziyaretçilerine “nefes alan” sağlıklı ve güvenli bir kültür sanat, alışveriş, yeme içme ve çalışma deneyimi
sunuyor. Galataport İstanbul’da yürütülen restorasyon çalışmaları ile İstanbul'un çok değerli tescilli yapıları şehre geri kazandırılıyor. Rıhtımın en eski binası olan Paket Postanesi, özel arduvaz çatıları ve cepheleri ile projenin simgelerinden biri oldu. Sahada yer alan diğer üç tescilli yapı; Merkez Han, Karaköy Yolcu Salonu ve Çinili Han binalarının restorasyon çalışmaları sürüyor. Tarihi 1848’e ulaşan Türkiye ve İstanbul’un en eski saat kulesi konumundaki Tophane Saat Kulesi, projenin bir diğer simge yapısı haline geldi. Sanatın Türkiye’deki en iyi örnekleri arasında yer alan İstanbul Modern ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Galataport İstanbul sahasında yer alıyor.
Galataport İstanbul’un en etkileyici özelliklerden birisini dünyada bir ilk olan yer altı kruvaziyer terminali oluşturuyor. 29.000 m2’ye yayılan Galataport İstanbul Kruvaziyer Terminali ile, limanda gemi olmadığı zamanlarda gümrüklü alanı ve güvenlik (ISPS) alanını ayıran özel kapak sistemi sayesinde, geçici gümrüklü saha yaratılarak sahil şeridi erişime açık kalmaya devam ediyor. Bu inovasyon sayesinde 19. yy’ın sonundan bu yana erişime kapalı olan Karaköy’ün eşsiz sahil şeridi şehrin en özel yürüyüş rotalarından biri haline geliyor. Galataport İstanbul’da 240 adet perakende ve yeme içme noktası bulunuyor. Alışveriş ve yeme içme birimleri için ayrılan kiralanabilir alan toplamı yaklaşık 52.000 metrekare.
Galataport İstanbul, %40’lık yeme içme oranı ile şehrin yeni gastronomi merkezi konumuna geliyor. 43.000 m2’ye yayılan esnek ofis alanları ise, Galataport İstanbul’daki çalışanlara cam cepheleri ile güneş ışınlarını içeri alan, aydınlık ve ferah bir çalışma ortamı sağlıyor. Galataport İstanbul, seçkin otel markası The Peninsula Hotels’e de ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Dünyada sadece 10 seçkin lokasyonda yer alan Peninsula Hotels markasının bir halkası olan The Peninsula İstanbul oteli, 176 odası ile tarihi yarımadanın karşısında yer alıyor.
Galataport İstanbul, 7 milyonu yabancı olmak üzere yılda toplam 25 milyon ziyaretçiyi ağırlayacak. Proje kapsamında mürettebat dahil yaklaşık 1,5 milyon kruvaziyer yolcusunun da İstanbul’u ziyaret edeceğini öngörülüyor.
YORUMLAR