Troia dünyada Kudüs’ten sonra ikinci olarak bilinen marka değeri

Troia dünyada Kudüs’ten sonra ikinci olarak bilinen marka değeri

Troia dünyada Kudüs’ten sonra ikinci olarak bilinen marka değeri
24 Ocak 2017 - 15:53

2016’da zor bir yıl geçiren turizmciler, sektörün yeniden canlanması adına projeler ortaya koyarken, son olarak ÇTSO Turizm Komitesi de, 2018 yılının Troia Yılı olarak ilan edilerek, yıl boyunca Troia’nın ön plana çıktığı etkinliklerin düzenlenmesini içeren kapsamlı projelerini Başkan Gökhan’a da sundu.

Ziyarette ilk olarak söz alan Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Kemal Pazarbaşı, 2018’in Troia yılı ilan edilmesine ilişkin toplantıların gerçekleştiğinden söz ederek, “Çarşamba günü STK’lar ve üniversite ile bir deklarasyon imzaladık. 2018’in Troia yılı ilan edilmesini herkes istiyor, bu bizim için de bir çıkış kapısı. Troia hepimizin değeri. Hem ülkemizin turizminin gelişmesi, hem de Çanakkale turizmine değer katması açısından önemli. Dünya’da ikinci bilinen bir marka Troia; ama böyle bir ışığa ihtiyacımız var. 2018 Troia’nın UNESCO tarafından kültür mirası edilmesinin 20’nci yılı, hem de Troia Müzesinin açılması ihtimalinin yüzde 90’ların üzerine çıktığı bir tarih. O müzeyi de hem taçlandırmak, hem de sönük kalmaması için böyle bir etkinlik zinciri ile birlikte açılmasını öngörüyoruz” dedi.

Projeye ilişkin Başkan Gökhan’a bilgiler veren ÇATOD Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer ise, “2016 hepimiz için çok zor bir yıldı. Bizlerin Troia için yola çıkmamızdaki en önemli şey, Troia dünyada Kudüs’ten sonra ikinci olarak bilinen marka değeri olarak yer alıyor. Tabi bunun da en önemli 4-5 farklı faktörü var. Biri İlyada ve Odesa destanı; 7 kıtada eğitim müfredatlarına giren çok önemli bir eser. Netice itibari ile insanlar belki Türkiye’nin nerede, hangi coğrafyasında olduğunu bilmiyorlar ama Troia’nın varlığından haberdarlar. Bir de doğu ile batının mücadelesini temsil ediyor. Yani geçmişten bugüne kadarki mücadelenin simgesi olarak da görülüyor. Bunun dışında müzenin açılışının bu yıla yaklaşması nedeni ile bunu sıradan bir gündem ile açamayız. Bu kadar çok zamana yayılmış bir süreci dünyada büyük bir heyecan, ilgi ve alaka ile açmamız gerekiyor.

Troia sadece kültür ve sanat alanında değil, aynı zamanda arkeoloji için de çok önemli. Dünya arkeolojisi bununla yol almış durumda. Schliemann’ın bulguları oradaki çalışmaların yeniden gözden geçirilmesini sağlamış. Turizm bir algı ve etkinlik yönetimi haline geldi. Yani deniz, kum, güneş gerekli ama gerçek bir turizm hamlesi için yeterli değil. Bu nedenle biz dedik ki, doğru bir strateji ile turizmi yönetecek iletişim ağına ihtiyacımız var. Bir de bunu destekleyecek etkinlik silsilelerine ihtiyacımız var. Bunu yapmış olan Mısır bunun bariz örneği. Arap Baharına kadar da yoğun bir Mısır hareketliliği vardı. Bizim yerelde de buna benzer örneklerimiz bulunuyor.

2016’da yaşanan olaylar nedeni ile ülkemiz zor bir süreç geçirdi. Bu süreci evrensel karşılığı olan, yani dünyada karşılığı olan bir evrensel değerle yönetmemiz gerekiyor. Dolayısı ile iyi bir algı yönetimine ihtiyacımız var. Bu algıyı da en anlaşılır bir şekilde yürüteceğimiz araç Troia diye düşünüyoruz. Tabi bunun etkinlik odaklı olması gerekiyor” dedi.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, projenin tanıtımına yönelik çeşitli çalışmaların yapılması gerektiğini, özellikle de üniversitenin özellikle bilimsel sempozyumlar düzenlenmesi açısından önemli katkısının olabileceğini kaydetti. Ziyaret, projeye ve güncel konulara ilişkin sohbetle son buldu.

ÇATOD Başkanı Kemal Pazarbaşı

YORUMLAR

  • 0 Yorum