Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, turizmde Çin pazarının 2024 yılında yeniden yükselişe geçeceğini söyledi. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ve TÜROB, dünyanın önde gelen seyahat platformlarından Trip.com’un konaklama sektörüyle işbirliği imkanlarının geliştirilmesi amacıyla bir tanışma etkinliği düzenledi. Hilton İstanbul Bosphorus Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik konaklama sektöründen TÜROB üyesi otel işletmelerinin yoğun katılımına sahne oldu. TGA Genel Müdür Yardımcısı Dr. Elif Balcı Fisunoğlu, TÜROB Başkanı Müberra Eresin ve Trip.com Başkan Yardımcısı Amanda Wang’ın açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıda, Trip.com üst düzey yetkileri tarafından şirketin faaliyetleriyle ilgili ayrıntılı bir sunum yapıldı.
Harcama düzeyleri çok yüksek
TÜROB Başkanı Müberra Eresin toplantıda yaptığı konuşmada, Trip.com’un Türkiye’ye yönelik faaliyetlerini yoğunlaştırmasının Çin pazarından gelen turist sayısının artırılması yönünde olumlu etki yapmasını beklediklerini kaydetti. Çin pazarıyla ilgili sektörel hedefleri anlatan Eresin, Çinli turistlerin yurt dışı seyahatlerinde kişi başı ortalama harcama tutarının 3 bin dolara kadar ulaşabildiğine dikkat çekti. Eresin, “Çin, dünyada en fazla seyahat harcaması yapan ülkeler sıralamasında en üst sıralarda yer aldığı için bütün ülkeler Çinli turist alabilmek için rekabet halinde. Yurt dışına çıkışlarda ağırlıklı yaş grubu yüzde 25 ile 25-35 yaş ve yüzde 10 ile 60-65 yaş olarak öne çıkıyor. Rezervasyon yapma süreci ise yüzde 56’lık payla seyahatin yaklaşık 28 gün öncesini kapsıyor. Ülkelerin tanıtım ve pazarlama çalışmalarında bu veriyi dikkate aldıklarını gözlemliyoruz” dedi.
Bu yıl artış dikkat çekiyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2022 yılında Ocak-Ekim döneminde Çin Halk Cumhuriyeti’nden ülkemize gelen ziyaretçi sayısının 70 bin 844 iken, bu sene ilk 10 ayda 198 bin 807 Çinli ziyaretçinin geldiğine dikkat çeken Eresin, şu bilgileri verdi: “Çok ciddi bir artış olmakla birlikte, hâlâ 426 bin Çinli ağırladığımız 2019 yılının gerisindeyiz. İlk hedefimiz bu sayıyı aşmak ve kısa vadede 600 bin düzeyine ulaşabilmektir. Memnuniyetle dile getirmeliyim ki pandemi sürecinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TGA tarafından Çin’de tanıtım çalışmalarına ara verilmedi ve özellikle bu yıl tanıtım alanında da fazla çalışma yürütüldü. Bayrak taşıyıcımız THY’nin yanında birçok Çinli havayolu şirketinin de ülkemize seferlere başlaması ve yakın gelecekte yenilerinin eklenecek olması şüphesiz süregelen bu başarılı tanıtım çalışmalarının bir sonucu. Çinli turistin değişen profili dikkate alınarak ülkemize geleneksel olarak tur organizasyonu ile kalabalık guruplar halinde gelenlerin yanında özellikle bireysel veya küçük özel guruplar halinde seyahat eden, lüks tüketime yönelen, üst kategori otellerde konaklayan, alışveriş, tematik veya macera parkları ile kültürel varlıklar, müze ve ören yerlerini görmeyi isteyen, çağdaş sanat meraklısı yüksek harcamalarıyla dikkat çeken üst gelir gurubundaki Çinli turistlere yönelik tanıtım çalışmalarımızı artırıyor. Kısa sürede onları öncelikle İstanbul, Kapadokya ve Antalya’ya çekebilmeyi hedefliyoruz. Bu amaca yönelik altyapımızı da güçlendirmek üzere Çince konuşan çalışanlar, Çinli tüketicilerin alışkın oldukları AliPay, WeChatPay, UnionPay, QuickPass gibi ödeme sistemlerinin ülkemizde de birçok alanda kullanılabilmesine yönelik yetkili kurumlarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz.”
1.2 milyon otel, 5 binden fazla şehre uçuş seçeneği
Türkiye dahil 39 ayrı ülkede ofisi bulunan Çin merkezli bir seyahat platformu olan Trip.com, 1999 yılında kuruldu. Çevrimiçi seyahat rezervasyonları, otel rezervasyonları, uçak bileti satışları, araç kiralama hizmetleri ve diğer seyahatle ilgili olanakları içeren Trip.com, kullanıcılara geniş bir otel ağı, uçuş seçenekleri ve tatil paketleri sunarak seyahat planlamalarını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Mobil uygulamalar ve web sitesi üzerinden müşterilere erişim sağlayan Trip.com, 400 milyondan fazla kullanıcıya 24 dilde seçenek, 200'den fazla ülkede 1 milyon 200 binden fazla otel ve 5 binden fazla şehre uçuş seçeneği sunuyor. Trip.com 2016 yılında, Hindistan’ın en büyük çevrimiçi seyahat kanalı olan MakeMyTrip firmasını bünyesine katarken, yine aynı yıl Skyscanner’ı satın almıştı.
YORUMLAR