TÜRSAB TV’nin Mehmet Güneli moderatörlüğündeki canlı yayınına katılan Türkiye Seyahat Acantaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizm gündemini değerlendirdi.
“Herkesin gelen turistte payı varsa gelmeyen turistte de vebali var”
Türkiye’nin turizmdeki potansiyelini artırmak için herkesin birlikte çalışması ve küslük olmaması gerektiğini belirten Bağlıkaya, “Türkiye’nin 100 milyon turist 100 milyar dolar gelir hedefi hayal değil. Yalnız İstanbul değil Türkiye’nin her kesimi hak ettiğinden daha az turist alıyor. Topyekûn olarak bakmak lazım. Herkesin gelen turistte payı varsa gelmeyen turistte de vebali var. Kamudaki düzenlemeleri de istişare ederek düzenlememiz ve bu işten vazgeçmememiz lazım. Kimsenin kimseye küsmeye hakkı yok. Hiç kimsenin kibirli olmaya hakkı yok. Yanlış yapıyorsak yanlış demenin olgunluğunda olmamız lazım. Valilik, belediye, kalkınma ajansı, ticaret odası, TGA, TÜRSAB, sektörün bütün paydaşları işin içinde olacak ki başarı elde edelim. Bunlardan biri küs olunca oradan bir hayır çıkmıyor. “ ifadelerini kullandı.
“Rekor kırdığımız 2019 yılında TGA’ mı vardı?”
Türkiye’nin turizmde rekor kırdığı dönemde TGA’nın olmadığını söyleyen Bağlıkaya, “Turist sayımız artıyor, gelirimiz artıyor ama İspanya’yı geçtiğimiz yok. O başka bir şey bu başka bir şey. Turizmin kötü gittiğini söylemiyorum. Çok ciddi bir bütçeyle ve yanlış bir yapılanmayla yapılan işlerin sonucunda rakiplerimizin gerisindeyiz. Turist sayısında yaşanan artışı ‘TGA var diye oluyor’ diyorlar. Rekor kırdığımız 2019 yılında TGA’ mı vardı? İspanya’yı geç öyle söyle bunu.” şeklinde konuştu.
“Tanıtım, konaklama sektörünün işi olan bir iş değil”
Hollanda’da düzenlenen Utrecht Fuarında Kültür ve Turizm Bakanlığının Dalyan’ı Marmaris diye tanıtmasına da değinen Bağlıkaya, “Turist sayısını arttırmadan döviz gelirini nasıl artırdık bu da ayrı bir soru. Devlet ne diyorsa odur. Ama burada gerçekten yapmamız gereken şeyler var. Biz TGA’nın yapısına eleştirirken iyi niyetliydik. Nedenleri belli sonuçları da burada. Tanıtım, konaklama sektörünün işi olan bir iş değil. Bu iş acentelerin ve tur operatörlerinin işidir. Durum buyken TGA’da 15 otelci var. Sonuçlar burada. Uluslararası fuarda Dalyan fotoğrafının üstüne Marmaris yazmışlardı. “ açıklamasında bulundu.
“Tam bir vahşi batı olacak”
Bağlıkaya, konaklama vergisi ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Konaklama vergisi artık yasalaştı. Turizm Bakanı da turizmci siz niye itiraz ediyorsunuz? ‘ diyorlar. Yasada mükellef otelci. Otelcilerden çok daha fazla itiraz gelmeliydi. Şu anda da kimin nasıl ödeyeceği ile ilgili çok ciddi bir karmaşa var. Tam bir vahşi batı olacak. Dişi geçen operatör otele ödetecek. Geçmeyen kendi ödeyecek. 2023’te bu verginin geleceği belliydi. Otelci buna göre fiyatını vermeliydi. Türkiye kitle turizmi yapan bir ülke. Kitle turizminde müşterinin otelle para ilişkisi yok ki. Tur operatörü müşterileri alıp otele koyuyor. Resepsiyonun önüne 300 kişi dizilip tek tek konaklama vergisi mi tahsil edilecek? Vergi al ama bu doğru bir yöntem değil. Biraz daha istişare etmekten bir şey kaybetmez kimse. “
“Talep yetmiyor”
Bağlıkaya TCDD’nin tren seferlerinde acentelere koltuk satmama kararı hakkında ise “Turistik trenlerle normal yolcu trenlerinden seyahat acentelerinden koltuk alması bir ticari faaliyet kapsamında olduğu için TCDD buna müsaade etmiyor. ‘Sen acenteysen turistik trenlerden koltuk alacaksın. ‘ diyor. Turistik tren sayısı da çok az. Bizim iç turizmdeki kapasiteyi karşılayacak kapasitede değil. Yolcu trenlerinden bilet alanlar acenteyse devlet bunu iptal ediyor. Acenteler her istediği uçaktan alınabiliyor ama trenden alınamıyor. Talep yetmiyor. Birkaç hatta daha turistik niteliği kazandırılışa bu sorun çözülecektir.” İfadelerini kullandı.
“Turizmin önemini anlatmaya çalışıyoruz”
Tüm siyasi partileri ziyaret ederek turizmle ilgili istişarede bulunduklarını belirten Bağlıkaya, “Tüm siyasi partileri ziyaret ettik. Durumu izah etmeye çalıştık. Bütün partilerin içinde turizmle ilgili bir çalışama grubu olsun çok isterim. Biz zaten bize soranları bilgilendiriyoruz. Turizmin önemini anlatmaya çalışıyoruz. Yapılanları ve yapılamayanları, nereden geldiğimizi nereye gittiğimizi, dünyanın neresinde olduğumuzu istişare ettik. Ondan sonraki keyfiyet siyasi patilerin bileceği iş. Keşke çok turizmci parlamentoda yer alsa ve turizmle ilgili konular çok daha konuşulsa Bir sürü komite var. Turizmden olan kişi sayısı 7-8.” dedi.
YORUMLAR